Boekpresentatie: Van pionieren naar governance - Oplossingen voor natuurinclusieve gebiedsontwikkeling in praktijk en beleid - KAN bouwen

Boekpresentatie: Van pionieren naar governance – Oplossingen voor natuurinclusieve gebiedsontwikkeling in praktijk en beleid

De bouwpraktijk ambieert een grotere rol voor natuur in de gebiedsontwikkeling, maar de weg van ambities naar realisatie en beheer is uitdagend. In het boek Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling worden de belangrijkste knelpunten in de verschillende fasen van het planproces van de gebiedsontwikkeling in kaart gebracht en worden oplossingen zichtbaar gemaakt.

In het boek blikken auteurs Gideon Spanjar, Frank Suurenbroek, Sába Schramkó en Patrick Limpens terug op de eerste ecowijken uit het eind van de twintigste eeuw en ze kijken wat het concept heeft opgeleverd voor de bewoner en de natuur. Ze gaan ook dieper in op de realisatiewaarde van pionierende (internationale) puntensystemen.

Aanmelden voor de boekpresentatie in Pakhuis De Zwijger.

Hieronder vind je een overzicht van alle sprekers die op 27 januari deelnemen aan de boekpresentatie.

Gideon Spanjar is sinds 2020 lector Innovatie & Groenstedelijke Ruimte aan Aeres Hogeschool in Almere. Zijn onderzoeksgroep richt zich op natuurinclusieve stedenbouw in governance en uitvoering. Met projecten in stedelijke natuurontwikkeling, klimaatadaptatie en biobased wonen ligt de focus op het realiseren van aantrekkelijke leefomgevingen.

Frank Suurenbroek is lector Bouwtransformatie aan de faculteit Techniek van de Hogeschool van Amsterdam. Sinds 2014 verricht hij met zijn interdisciplinaire team onderzoek naar de leefbaarheid in stedelijke verdichting en vernieuwing. De focus ligt daarbij op de verbinding fysieksociaal en duurzaamheid.

Sába Schramkó is sinds 2021 onderzoeker bij de lectoraten Bouwtransformatie en Klimaat bestendige Stad aan de Hogeschool van Amsterdam. Met ervaring in architectuur en stedenbouw integreert ze onderzoek en praktijk voor een duurzame stedelijke transitie. In haar werk verkent ze strategieën voor ontwerp en governance.

Patrick Limpens is sinds 2022 onderzoeker bij het lectoraat Innovatie & Groenstedelijke Ruimte aan Aeres Hogeschool Almere. Hier richt hij zich op de governance van natuurinclusieve steden. Daarnaast geeft hij les over langetermijnplanning aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Cecil Konijnendijk is internationaal erkend wetenschapper op het gebied van stedelijk bosbeheer en op de natuur gebaseerde oplossingen. Hij is bekend van de 3-30-300 vuistregel. In zijn onderzoek, onderwijs en advies richten zich op de rol van bossen en bomen in steden, groenbeheer, stadsbosbouw en het ontwerp en de implementatie van op de natuur gebaseerde oplossingen. Hij werkt vanuit Barcelona, Spanje, en is professor en programmadirecteur aan de University of British Columbia in Vancouver, Canada, en directeur van het Nature Based Solutions Institute.

Denise Slot is ecoloog in gemeente Zaanstad. Hier heeft ze gewerkt aan het puntensysteem natuurinclusief bouwen dat sinds mei ’24 van kracht is in de gemeente. Ook zet ze zich in om de biodiversiteit te verbeteren, en kijkt bij gebiedsontwikkelingen en woningbouwopgave hoe deze samen met de natuur kunnen worden ingericht.

Rikke Arnouts draagt bij aan het verder ontwikkelen van het Nederlandse natuurbeleid, eerst als bestuurskundig onderzoeker, inmiddels als onafhankelijk adviseur. Hij heeft zich de laatste jaren toegelegd op het ontwikkelen van natuurinclusief beleid voor de provincies Flevoland, Noord-Brabant en Drenthe en werkt namens het Interprovinciaal Overleg mee aan de Agenda Natuurinclusief.

Ivonne de Nood werkt sinds 2008 aan de stadsontwikkeling van Almere, de laatste jaren als projectdirecteur Centrum Almere 2040. Onder haar leiding is gewerkt aan een actuele ontwikkelvisie en mobiliteitsplan voor de stedelijke verdichtingsopgave van het centrum. Hierbij wordt de samenwerking gezocht met bodem, water en natuur; een Natuurkrachtig Hart van de Stad in 2040. Via ontwikkelregels in deelplannen en het uitwerken van sleutelprojecten wordt hier nu verder vorm aan gegeven.

Paola Huijding is sinds 1 oktober 2024 Hoofd afdeling Ruimtelijke Kwaliteit bij het Ministerie van VRO. Met haar team draagt ze bij aan het oplossen van de urgente nationale ruimtelijk opgaven tussen nu en de verre toekomst. Ze is verantwoordelijk voor verschillende programma’s, zoals Mooi Nederland.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.