Hoe vergroot je de waterbergingscapaciteit?
Hoe zorgen we voor voldoende (natuurlijke) waterbergingscapaciteit? Door het aanleggen van wadi’s, sedumdaken en groene tuinen. Door het planten van bomen. En door alleen te verharden wat moet.
“Simpele oplossingen, andere keuzes, niet duur en net zo logisch als het plaatsen van ramen in een woning.” Stedenbouwkundige Nanda Sluijsmans heeft een praktische instelling als het gaat om klimaatadaptieve maatregelen. Ze deelt haar kennis en praktijkervaring door middel van inspiratiefilmpjes en foto’s die ze regelmatig plaatst op social media.
“Het gaat vaak om simpele weetjes, zoals groentegels vullen met bomenzand dat al gemengd is met graszaad. Bomenzand is sterk als ondergrond, slinkt weinig en door het vooraf mengen, ontstaat stevig en duurzaam gras. Kruidenmengsels gebruiken in wadi’s. Dat kan prima en geeft een fantastisch beeld.”
“Steeds meer gemeenten hanteren als randvoorwaarde dat hemelwater de grond in moet. Zo worden wijken klimaatbestendig, bovendien heeft het groen het water hard nodig. Door het afkoppelen van hemelwater, vergroenen en alleen verharden wat moet, krijgen we robuust groen en een gezonde bodem. Zo maken we gezonde en daardoor sterke wijken!”
Volg Nanda Sluijsmans op Twitter of LinkedIn voor meer inspiratiefilmpjes en mooie foto’s.
tekst en beeld: Nanda Sluijsmans