Collectief Natuurinclusief pleit voor omarmen GIOS - KAN bouwen

Collectief Natuurinclusief pleit voor omarmen GIOS

Namens het Collectief Natuurinclusief hebben Onno Dwars (Ballast-Nedam Development) en Victor Beumer (Aveco de Bondt) een brief gestuurd naar de vaste Kamercommissies voor LVVN, VRO en VWS. Dit naar aanleiding van het commissiedebat ‘Klimaatakkoord gebouwde omgeving’ dat op 3 oktober plaatsvindt, en waarin de voortgang van het programma ‘Groen in en om de stad’ (GIOS) wordt besproken.

In de brief pleit Collectief Natuurinclusief ervoor om natuurinclusieve, stedelijke ontwikkelingen tot de nieuwe standaard te verheffen. Er wordt verwezen naar een scala aan succesvolle natuurinclusieve, stedelijke ontwikkelingen “waarbij een omgeving is gecreëerd waarin burgers kunnen wonen en werken in een gezonde en klimaatadaptieve omgeving die tevens de biodiversiteit in Nederland verbetert en bijdraagt aan onze natuurdoelen”.

Specifiek wordt er gepleit voor “omarming en ondersteuning van het departement overstijgende programma GIOS (Groen In en Om de Stad) waarin wordt gewerkt aan een handreiking en een landelijke maatlat voor natuurinclusieve bebouwde gebieden. De leerdoelen binnen dit programma kunnen de markt helpen door richting en standaard te bepalen”.

De oproep van Collectief Natuurinclusief wordt ondersteund door: Ballast-Nedam Development,
Aveco de Bondt, Donkergroen, Heijmans, AM, BAM, MVO Nederland, Arcadis, Van Wijnen, Koninklijke VHG, &Flux, Dutch Green Building Council, Schuttel Partners, Koninklijke Ginkelgroep, NEPROM, WoningBouwersNL, BPD en JPO.

Zie ook:
Steden en metropoolregio’s: “Groen en klimaatadaptatie onderbelicht in hoofdlijnenakkoord” (27 sept)

Beeld: Nanda Sluijsmans