Steden en metropoolregio’s: “Groen en klimaatadaptatie onderbelicht in hoofdlijnenakkoord”
Op 3 oktober staat de voortgangsbrief Groen in en Om de Stad op de agenda tijdens het commissiedebat Klimaatakkoord gebouwde omgeving. In een brief aan de Tweede Kamer doen 22 gemeenten en 5 metropoolregio’s, verenigd in het Netwerk Stedelijk Nederland, een aantal voorstellen voor het vervolg van het programma Groen in en om de Stad (GIOS).
De gemeenten en metropoolregio’s schrijven: “De aanpak van de wooncrisis staat terecht centraal in het nieuwe hoofdlijnenakkoord. Helaas krijgen de onderwerpen groen en klimaatadaptatie hierin nog onvoldoende plek. Terwijl het zowel noodzaak als kans is om groen meteen goed mee te nemen binnen verstedelijking. We willen immers niet dat de woningen die we bouwen te heet worden en kelders hebben die vollopen met water. Als we de komende jaren de vergroening van onze woonomgeving niet voortvarend oppakken, betalen we over 10 jaar de rekening.”
In de brief doet het Netwerk Stedelijk Nederland een aantal voorstellen om vergroening te borgen en te stimuleren. In algemene zin wordt er gepleit voor een programmatische aanpak. Een programma zou in elk geval de volgende punten moeten bevatten:
- Heldere landelijke regels voor een groene leefomgeving, waarin de hoeveelheid én kwaliteit van groen geborgd zijn;
- Groeninclusieve planbatenheffing. Een deel van de kosten van groen kan verhaald worden op eigenaren van omliggend vastgoed, als het rijk groen opneemt als bestedingsdoel in de aangekondigde planbatenheffing;
- Uitbreiden of verbinden van het programma GIOS met de met NOVEX samenhangende
buitenstedelijke opgaven zoals waterberging en recreatie, en met waterveiligheid en het
Deltaprogramma samenhangende groenblauwe scenario’s voor de toekomst.
Download de brief van Netwerk Stedelijk Nederland
Zie ook:
Voortgangsbrief Groen in en om de stad (GIOS) van 31 mei
Handreiking Groen in en om de Stad