Gezond water is randvoorwaarde voor welzijn en welvaart maar maatregelen blijven uit - KAN bouwen

Gezond water is randvoorwaarde voor welzijn en welvaart maar maatregelen blijven uit

Het kabinet-Schoof verzuimt om maatregelen voor schoon en voldoende water op te nemen in het regeerprogramma. Daarom overhandigt de Maatschappelijk Watercoalitie, bestaand uit bedrijfsleven, bouw, techniek, natuur, de drinkwatersector, woningcorporaties, huizenbezitters, projectontwikkelaars, boeren, kenniscentra, recreatie en gezondheidsfondsen op 24 september het Watermanifest als petitie aan de Tweede Kamer. We roepen op om tijdens het Commissiedebat Water aandacht te vragen voor de actiepunten uit het Watermanifest omdat water een randvoorwaarde is voor welzijn en welvaart.

Hoewel het Kabinet water van essentieel belang noemt in het regeerprogramma, missen de concrete  maatregelen om schoon en voldoende water in Nederland te realiseren. Wachten met handelen heeft gevolgen voor onze waterkwaliteit en -beschikbaarheid. Dit raakt alle Nederlanders via onze drinkwatervoorziening, de landbouw, bouw, gezondheid, recreatie en onze natuur. Bovendien waarschuwen experts voor juridische en economische problemen als Nederland niet op tijd voldoet aan de doelen van de KRW en dit maakt voldoende betaalbare huizen bouwen nog complexer.

Tien maatregelen
Om de watersituatie te verbeteren, stellen de ondertekenaars tien maatregelen voor:

  1. Alle sectoren moeten bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit.
  2. Voldoende kaders en middelen zijn essentieel voor succes.
  3. Een heldere koers en sterke leiding zijn noodzakelijk.
  4. Lozingsvergunningen moeten up-to-date en KRW-proof zijn.
  5. Landbouw moet toekomstbestendig en waterbewust worden, zoals biologisch.
  6. Meer grip op grondwateronttrekkingen is noodzakelijk.
  7. Een duidelijke aanpak voor bouwprojecten om te voorkomen dat deze stilvallen door slechte waterkwaliteit.
  8. Versnelde aanpak locaties met riooloverstort en verbeterde rioolzuivering voor nieuwe vervuilende en schadelijke stoffen zoals PFAS.
  9. Funderingsschade door fluctuerende grondwaterstanden moet worden voorkomen.
  10. Maatregelen voor schoner buitenwater voor voldoende en veilige recreatieve zwemlocaties

Gezondheidsfondsen in maatschappelijke watercoalitie
De maatschappelijke watercoalitie vertegenwoordigt ruim 8 miljoen Nederlanders en ruim 35.000 bedrijven. Bovenstaande actiepunten kunnen daarmee rekenen op brede maatschappelijke steun, van ondernemers tot de drinkwatersector, van techniekbedrijven tot gezondheidsfondsen,  van projectontwikkelaars en bouwbedrijven tot natuurorganisaties.

KWF, Diabetesfonds, Maag Lever Darm Stichting en Longfonds sloten zich als gezondheidsfondsen onlangs bij de coalitie aan. Zij zien schoon water als een wezenlijk onderdeel van een gezonde leefomgeving. Ziekmakende stoffen kunnen ons bereiken via water en zo onze gezondheid schaden. Dit gaat via drinkwater en ons voedsel tot aan zwemwater. Door in te zetten op de tien punten uit het manifest bevorderen we een gezonde leefomgeving voor iedereen.

Stevige kapitein
De opstellers van het manifest willen ook een bijdrage leveren aan schoon en voldoende water. Dit kan door water te bergen in en rondom natuur- en grondwaterbeschermingsgebieden. Door te investeren in retourbemaling in de bouw en door klimaatbestendig te bouwen. Maar daarvoor is een heldere koers vanuit de overheid een onmisbare randvoorwaarde.

De maatschappelijke watercoalitie bestaat uit AARDige Buren, Aedes, ANWB, Biohuis, Bouwend Nederland, Caring Farmers, Diabetes Fonds, KCAF Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek, KWF Kankerbestrijding, Leisurelands, Longfonds, Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, NEPROM, Maag Lever Darm Stichting, MVO Nederland, Techniek Nederland, Vereniging Eigen Huis en Vewin.