KAN Excursie RijswijkBuiten - KAN bouwen

KAN Excursie RijswijkBuiten

Op dinsdagmiddag 22 oktober 2024 organiseert het KAN platform een excursie naar RijswijkBuiten. Deze nieuwbouwwijk, waarvan de eerste paal werd geslagen in 2013, is vooral bekend door de koploperrol op het gebied van energie. Er valt echter nog veel meer te leren. Tijdens onze KAN excursie richten we ons op klimaatadaptatie, biodiversiteit en groen in de wijk en de woningen.

De cultuurhistorische elementen van een middeleeuws klooster en de daarop volgende buitenplaats zijn aanknopingspunten geweest voor het stedenbouwkundige ontwerp van Sion. Deze eerste fase oogt het meest groen en blauw, met ruimtebesparende stedenbouwkundige oplossingen voor geclusterd parkeren.

In Parkrijk is het systeem van afvoer van regenwater nog verder gebracht. Er is een bovengronds afwatersysteem aangelegd, met hemelwaterbrievenbussen voor het water van daken, speciale goten, opvangputten en tijdelijke raingardens of wadi’s. De lessen uit Sion en Parkrijk worden momenteel vertaald naar de ontwikkelvelden in Pasgeld, waarin ook het convenant Klimaatadaptief Bouwen van Zuid-Holland wordt meegenomen.

Wat heeft de gemeente geleerd in de eerste twee fasen Sion en Parkrijk? Wat zijn de ervaringen met beheer? Wat vinden de bewoners ervan? Hoe worden de lessen uit Sion en Parkrijk nu gebruikt in het nog-te-bouwen Pasgeld?

Programma
We worden ontvangen in het programmabureau RijswijkBuiten. Jeroen den Oude, stedenbouwkundige en programmamanager van RijswijkBuiten, presenteert de wijk en de lessen en leerpunten uit de eerste fasen van het project. Per fiets (deze staan klaar voor de deelnemers) verkennen we de wijk onder leiding, en met toelichting van de projectbetrokkenen namens onder andere de gemeente en bureau Merosch. Ook bezoeken we de Warmoestuin in Sion, een CPO project. Er is veel ruimte voor vragen en discussie.

Voor wie
Deze excursie is gericht op ontwikkelaars, woningcorporaties, bouwbedrijven, gemeente-ambtenaren, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en beheerders.

Locatie en tijd
We worden ontvangen in het programmabureau RijswijkBuiten, van Rijnweg 5a in Rijswijk.
De bijeenkomst duurt van 14.00 uur tot 16.30 uur.

Aanmelden
Deelname is kostenloos. Naar het aanmeldformulier.

Verder lezen:
Koploper in duurzaamheid
Duurzame waterberging en -afvoer
De Warmoestuin (Sion)

Beeld: RijswijkBuiten.nl