Kijktip: iedere groene tuin telt mee!
Een heel gewoon rijtjeshuis met een heel gemiddelde tuin. Doet dat nou iets voor de biodiversiteit? Kun je daarmee een positieve bijdrage leveren aan het herstel van de natuur in jouw stad of dorp? Bekijk de tuin-presentatie van ecoloog Rudy Offereins en oordeel zelf.
In de onderstaande video laat Rudy Offereins zien dat er meer potentie in een gemiddelde tuin zit dan je misschien zou denken.
- Normaal grasveldje voor de kinderen en de cavia’s: check!
- Normale hoeveelheid betegeling: check!
- Normale laurierhaag: check!
- Normaal aantal hoekjes/potten met kruiden en dergelijke: check!
Toch heeft Rudy in totaal meer dan 800 diersoorten waargenomen in zijn tuin, waaronder 60 soorten bijen. Dat de score zo hoog is, valt voor een belangrijk deel te verklaren door de aanwezigheid van een oud eikenpad in de directe omgeving: “dat pompt heel veel leven de wijk in”, aldus Rudy. Daarnaast heeft hij ook een paar bijen-hotelletjes en een nestkastje geplaatst.
In de video legt hij uit wat de belangrijke ‘dierlokkende’ elementen zijn in zijn tuin. Ook geeft hij praktische tips voor de keuze van geschikte planten. Vaak gaat het om ‘eenvoudige’ inheemse soorten zoals koolzaad en boterbloem.
Op zijn LinkedIn profiel schrijft Rudy over zichzelf: “Sinds 2002 ben ik in vaste dienst bij Buro Bakker, thans ATKB. Sinds ik in 2002 bij Buro Bakker begon heb ik veel werkervaring opgedaan tijdens diverse vegetatiekarteringen door heel Nederland. Sinds 2012 kwamen daar flora- en faunakarteringen op het gebied van flora, vegetatie(structuur), vogels, dagvlinders, sprinkhanen en libellen bij vanuit het SNL. Vanaf 2005 is mijn werkveld langzaam uitgebouwd met het uitvoeren van toetsingen aan de Nederlandse en Europese natuurwetgeving.”