Handreiking integrale dakkwaliteit nieuwbouw
De handleiding ‘Integrale Dakkwaliteit, van dakdroom naar droomdak’ is onlangs door Sander Scheper namens het Nationaal Dakenplan uitgereikt aan Joyce van de Hoef, BouwBeurs Manager van de Koninklijke Jaarbeurs.
Te vaak sneuvelen mooie plannen voor multifunctionele daken omdat het ontbreekt aan een integrale aanpak. Bij de start van een project gaan verschillende teams, los van elkaar, aan het werk. De bouwkundig ontwerper zorgt samen met de bouwer en het dakdekkersbedrijf voor een waterdichte dakbedekkingsconstructie; de landschapsarchitect werkt samen met zijn opdrachtgever en de hovenier aan ontwerp van de openbare ruimte en de installateur pakt nog even zijn verlichtingsopdracht aan. Tegen de tijd dat de teams in gesprek gaan blijken de werkzaamheden onverenigbaar, met alle gevolgen van dien. Zo’n aanpak kan zelfs leiden tot lekkende daken of andere technische fouten, en daarmee tot onnodig hoge kosten achteraf.
Integrale aanpak
In de Handreiking Integrale Dakkwaliteit Nieuwbouw zijn 20 detailtekeningen uitgewerkt voor de meest gerealiseerde varianten van multifunctionele daken. Per daktype vind je een overzicht van de technische randvoorwaarden en richtlijnen die van toepassing zijn op dat daktype. Zo slaat de handreiking een brug tussen de dakdromers en de dakdoeners. Het NDP hoopt met deze handreiking veel ontwerpfouten te voorkomen en samenwerking door de gehele bouwketen te bevorderen.
Werk met een dakregisseur
Het NDP is daarnaast ook voorstander van het aanstellen van een dakregisseur binnen een bouwteam, aan het begin van het proces. Met de Wet kwaliteitsborging in het achterhoofd wordt tevens geadviseerd om multifunctionele daken in te richten met bedrijven en producten die gecertificeerd zijn of werken conform:
- Besluit bouwwerken leefomgeving
- KOMO BRL 4702 Proces dakdekken
- Groenkeur/ Kleurkeur BRL Dak en gevelbegroening verankerd in combinatie met ISO 9001
- KOMO-attest met productcertificaat
- Verzekerde MF dakgaranties
- VCA
Vakkundig uitvoeren, veilig en verantwoord werken zijn geborgd via de bestaande opleidingen (Stichting Groenkeur, BDA Dak – en Gevelopleidingen en Tectum).
Download de Handreiking Integrale Dakkwaliteit Nieuwbouw