Water en bodem: van ‘sturend’ naar ‘rekening houden met’ - KAN bouwen

Water en bodem: van ‘sturend’ naar ‘rekening houden met’


Minister Barry Madlener heeft op 22 oktober in een Kamerbrief nadere uitleg gegeven over de visie van het kabinet op water en bodem. Dit naar aanleiding van Kamervragen over de in het Regeerprogramma gebruikte formulering “rekening houden met water en bodem”.

In het Regeerprogramma staat dat we toekomstbestendig willen bouwen en daarbij rekening houden met water en bodem. De minister schrijft: “Voor toekomstige welvaart en veiligheid zijn keuzes in de ruimtelijke ordening die rekening houden met water en bodem van belang. Dat doen we bijvoorbeeld bij het bouwen van huizen, om te voorkomen dat nieuwe huizen op termijn gaan verzakken of een groot risico kennen op wateroverlast en schade (zoals funderingen).”

“Tegelijkertijd betekent ‘rekening houden met’ ook dat we meebewegen met water en bodem en soms bijvoorbeeld accepteren dat er wateroverlast is. Denk aan een tuin van een woning die af en
toe onder water komt te staan wanneer deze grenst aan een sloot die soms overloopt. ‘Rekeninghouden met’ werkt dus twee kanten op. Het accent komt daarbij te liggen op wat er wel kan en hoe we daarvoor zorgen.”

Minister Madlener stelt dat ‘Water Bodem Sturend’ door sommige partijen werd ingevuld als ‘Water en Bodem Bepalend’, waardoor het een belemmering werd voor de ruimtelijke ordening en inrichting van ons land, en in het bijzonder voor de woningbouwopgave. Deze beperkende interpretatie wil de minister in de toekomst voorkomen.

Goede voorbeelden
De minister verwijst in de brief naar voorbeelden van een meer pragmatische houding: “Het kabinet werkt ook nu al actief samen met medeoverheden en andere betrokken partijen om woningbouw mogelijk te maken in gebieden waar extra aandacht voor water en bodem nodig is en waar regionale verschillen in bodem en water mogelijkheden bieden voor een aanpak die past bij de karakteristiek van dat gebied. Er zijn al goede voorbeelden beschikbaar van gebiedsontwikkelingen waarbij in een vroeg stadium rekening is gehouden met water en bodem zoals de Gnephoek in Alphen aan den Rijn, Zwolle, en de Lange Weeren in Volendam.”

Ten slotte kondigt de minister aan dat het kabinet het ruimtelijk afwegingskader (“waar kun je verstandig bouwen”) en de landelijke maatlat voor een groene en klimaatadaptieve gebouwde omgeving (“hoe kun je verstandig bouwen”) opnieuw zal toetsen op te vergaande beperkingen en randvoorwaarden voor woningbouwplannen.

Download de Kamerbrief

Zie ook:
‘Water en bodem sturend geen vrijblijvend evangelie’ (Binnenlands Bestuur, 28-10-2024)
‘Misschien was die term ‘sturend’ onhandig gekozen’ (Binnenlands Bestuur, 30-10-2024)