Vernieuwde bomentabel helpt om juiste boom op juiste plek te zetten - KAN bouwen

Vernieuwde bomentabel helpt om juiste boom op juiste plek te zetten

In 2024 is de Soortentabel Bomen vernieuwd. Er is nu informatie in opgenomen over 359 boomsoorten en cultivars. In 2018 werd de Soortentabel Bomen gepubliceerd als een pdf met informatie over ruim 100 soorten en cultivars van bomen, die in het stedelijk groen kunnen worden toegepast. In 2024 is deze lijst vernieuwd en goed digitaal ontsloten.

De bomentabel is gemaakt voor gemeente-ambtenaren en andere professionals die betrokken zijn bij de groene inrichting van de stad. Het doel is om, uitgaande van de functie (gewenste baten) van de te planten boom, de mogelijkheden van de groeiplaats én de groeiplaatseisen die de soort stelt, te komen tot de juiste boom op de juiste plek. De bomentabel bevat daartoe informatie over de bijdrage aan specifieke ecosysteemdiensten (klimaatadaptatie, biodiversiteit, luchtkwaliteit) en over de algemene eigenschappen van 359 soorten en cultivars. De bomentabel is op elk van die eigenschappen of een combinatie daarvan doorzoekbaar met behulp van de filterknoppen.

De bomentabel is één van de producten van het TKI T&U project Effectief Groen voor Klimaatadaptatie in de Stad waarin een groot aantal partijen uit de groensector, stedelijk beheer en onderzoek hebben samengewerkt aan de ontwikkeling van tools voor het realiseren van effectief klimaatgroen in de stad.

Kijk op bomentabel.nl
Meer informatie via Jelle Hiemstra