Van Wijnen maakt inspirerende tuinposter voor bewoners - KAN bouwen

Van Wijnen maakt inspirerende tuinposter voor bewoners

Dit artikel van Marijse Schulp verscheen eerder op Van Wijnen.nl

Projectontwikkelaars proberen kopers en huurders op allerlei manieren te inspireren om hun tuin groener in te richten. Marijse Schulp is projectontwikkelaar bij Van Wijnen. Ze vertelt over haar eigen natuurinclusieve ontdekkingsreis, en ze deelt een mooie poster die Van Wijnen gebruikt bij de communicatie met bewoners.

Van een collega kreeg ik een tijd geleden het boek Stadsnatuur maken te leen. De auteurs roepen op tot het integreren van de natuur in het ontwerp van gebouwen en stedelijke buitenruimten. Het is een inspiratieboek dat vol staat met ‘best practices’ over hoe je ruimte kunt geven aan dieren en natuur in stedelijk gebied. En het belangrijkste: het is niet moeilijk! Juist de natuur de ruimte geven is al een goede eerste stap om de natuur zichzelf te laten ontwikkelen. Toekomstbestendig en natuurinclusief ontwikkelen vraagt om een andere manier van denken, ontwerpen en beheren. Zo’n plan werk ik samen met mijn collega’s, gemeenten, adviseurs, corporaties en beleggers verder uit om zo een natuurinclusieve woonomgeving te maken die standhoudt.

Een gebied beter achterlaten dan hoe we het aantreffen
Een natuurinclusief plan maak je bij de start van een ontwikkeling. Ook bij lopende projecten er is nog een slag te maken. Ik ben per project in beeld gaan brengen wat de natuurinclusieve kansen en doelstellingen zijn. Dat doen we aan de hand van een score: goud, zilver of brons. We maken inzichtelijk hoe we de bestaande natuur gaan behouden en hoe we deze in onze toekomstige woonbuurt gaan verbeteren. Een mooi voorbeeld hiervan is het nieuwbouwproject Egmondhof in Koningsbosch, een lopend project. Daar lag al een definitief ontwerp voor het openbaar gebied. En toch hebben we daar nog, anders dan het ontwerp voorschreef, andere inheemse boomsoorten aan het plan toegevoegd. Boomsoorten die meer insecten aantrekken. In plaats van gras wordt er nu ook een zadenmengsel aangeplant.

En zo weet je ineens alles over de Alpenwatersalamander
Ook de bestaande leefomgeving van diersoorten willen we verbeteren, zoals bijvoorbeeld van de Alpenwatersalamander. Overigens een mooi dier om te zien, met z’n felle kleuren. De Alpenwatersalamander is één van de zes (!) voorkomende salamandersoorten in Nederland en is aangetroffen in een bestaande poel in één van onze grondposities. Echter bleek de leefomgeving van Alpenwatersalamander achteruit te gaan doordat waternaaldkruid (invasieve exoot) is aangetroffen in deze poel. Hierdoor groeit de poel dicht. In de nieuwbouw wordt een nieuwe poel aangelegd, zonder waternaaldkruid uiteraard, zodat het leefgebied van de Alpenwatersalamander verbetert.

Tuinposter met 10 tips
Je hoeft niet altijd groots te denken als het om een natuurinclusieve leefomgeving gaat. Denk eens aan je eigen voor- of achtertuin: één van de belangrijkste ecologische verbindingszones. Een tuin natuurinclusiever maken is niet moeilijk en hoeft zelfs niet veel geld te kosten. Je kunt meer doen dan je wellicht denkt! De 10 tips op mijn tuinposter kunnen je hierbij helpen. Bedoeld om onze kopers en huurders te inspireren om deze ecologische verbindingszone te benutten.