Leestip: 'De natuur van onze steden' door Nadina Galle - KAN bouwen

Leestip: ‘De natuur van onze steden’ door Nadina Galle

In haar boek ‘De natuur van onze steden’ laat Dr. Nadina Galle zien hoe technologie de natuur een behoorlijk handje kan helpen. Daarbij legt ze de nadruk op het verbeteren van de leefbaarheid in de stad. Een inspirerend boek voor stadsplanologen, (stads)ecologen, beheerders bij gemeenten, stedenbouwkundingen, en voor iedereen die geïnteresseerd is in praktijkvoorbeelden die bewijzen dat sensoren, AI, apps en online tools belangrijke hulpmiddelen zijn voor de vergroening van steden.

Natuur versus techniek?
Als we van een flinke afstand naar de oorzaken van de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis kijken, dan is er beslist een correlatie tussen de toenemende impact van nieuwe technologieën – de verbrandingsmotor of de gaskachel bijvoorbeeld – en de achteruitgang van de natuur. Maar correlatie is nog geen causaal verband. Natuur en techniek zijn niet per definitie onverenigbaar. Het gaat er juist om dat we deze tegenpolen in de toekomst op een slimme manier met elkaar weten te verbinden.

Stel, je bent een tech-pessimist met last van eco-angst. Dan is het niet echt productief om je terug te trekken in een hutje op de hei, zonder wifi, met alleen een stenen vuistbijl als bescherming tegen de oprukkende wolf. En op dezelfde manier kun je ook doorschieten in tech-optimisme. Neem Elon Musk, die zichzelf graag neerzet als duurzame ondernemer. Musk ziet Mars als een potentiële Planeet B, maar zijn plan om de rode planeet te vergroenen met een paar goed geplaatste nucleaire explosies is nou niet echt een voorbeeld van slimme ecological engineering.

Natuur versterken door ecological engineering
Nadina Galle is ecological engineer, en zij beschrijft in haar boek op een inspirerende manier hoe je de juiste balans vindt tussen natuur en techniek, steeds met als doel het versterken van natuur in de stad. Dat centrale thema wordt op verschillende manieren belicht, aan de hand van een hele reeks praktijkvoorbeelden. Zo maken we kennis met Tjeu de bomenverzorger, die sensoren plaatste in het Maastrichtse Groene Loper-project om zo de bomen beter te kunnen monitoren. We ontmoeten Greg de groenbeheerder uit Boston, en Fiona uit New York, die een subsidie regelde bij de gemeente om aan de slag te kunnen gaan met de bekende i-Tree software.

Voor Nederlanders is het leuk om te zien hoe allerlei Nederlandse projecten en onderzoeksinsituten worden afgezet tegen gelijksoortige buitenlandse voorbeelden. In Amsterdam maakt Nadina voor het eerst kennis met de Lidar techniek: een krachtige tool, vooral in combinatie met deep learning. En in Leiden wordt ze door Menno, wetenschapper bij Naturalis, op een speelse manier bijgeschoold over biodiversiteit. Maar de Nederlandse voorbeelden lopen steeds naadloos over in vergelijkbare verhalen uit Singapore, Santa Monica of Berlijn. Het grote aantal Nederlandse voorbeelden heeft overigens te maken met roots. Nadina is hier geboren, waarna ze opgroeide in Canada. Ze schreef haar boek in het Engels, en aan de Nederlandse versie kwamen vertalers te pas.

Alle ‘grote thema’s’ die horen bij klimaatadaptatie en vergroening komen aan bod: biodiversiteit, hitte in de stad (beslist interessant voor planologen en stedenbouwkundigen), natuur en gezondheid, wateroverlast (de Limburgbui, Ruimte voor de Rivier) en het beheer van natuur in de stad. Maar daarmee is dit beslist geen standaard ‘kookboek’. De hoogst persoonlijke benadering van de onderwerpen – noem het de menselijke factor – zorgt voor een bijzondere leeservaring.

Dan nog een waarschuwing: nadat je dit boek uit hebt staan er minstens vijf nieuwe apps op je telefoon, en vijf nieuwe bookmarks in je browser. Misschien ga je zelfs sms’en met een boom.

‘De natuur van onze steden’ verschijnt op 24 september bij uitgeverij Lannoo. Op 2 oktober vindt er een boekpresentatie plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Kijk ook op de website van Nadina Galle.

Tekst: Anton Coops